Vegetariana de Han Kang | Recenzie de carte

Vegetariana Han Kang

Bună, draga mea și bine te-am regăsit pe blog!

De ceva vreme nu am mai scris pe blog o recenzie de carte, pentru că am preferat să spun câte o părere pe canalul de Youtube, însă pentru ultima lectură pe care am terminat-o am simțit nevoia să „eliberez demonii” din mine. Cartea asta este ciudată, șocantă și pe alocuri chiar disturbing.

Romanul Vegetariana este scris de Han Kang, o scriitoare sud-coreană și a câștigat Man Booker International Prize în anul 2016.
Personajele create de Han Kang, dar și acțiunile ce se petrec în carte par foarte reale. Spun asta deoarece și acum mă „bântuie” mai multe imagini.

Fact: Cuvintele lui Han Kang s-au transformat în imagini în mintea mea la momentul citirii romanului.

Să îți povestesc puțin despre ce se întâmplă, fără să dau prea multe spoilere.

Cartea este compusă din 3 părți care o au în centru pe Yeong-hye, o tipă ce se hotărăște să devină vegetariană în urma unui vis și „repercusiunile” pe care le are această hotărâre în familia ei și dacă stau bine să mă gândesc… în societate.

Prima parte – Vegetariana

În prima parte a cărții această femeie este caracterizată de către soțul ei (în opinia mea un țăran) și practic în această parte are visul.

Partea a 2a – Pata mongolă

A doua parte are loc la 2 ani după ce Yeong-hye devine vegetariană. Aceasta parte mi s-a părut cea mai șocantă, iar aici Yeong-hye este văzută de către cumnatul ei ca pe o bucată de carne. Cumnatul dezvoltă o obsesie pentru pata mongolă de pe fesa lui Yeong-hye și imaginația lui bolnavă îl ajută să își ducă la final fantezia nutrită de ceva vreme. O atrage într-un proiect „artistic” pornografic.

Partea a 3a – Copaci în flăcări

În a 3-a parte ea este văzută prin ochii surorii ei, In-hye, care o vizitează la sanatoriul unde este internată. În sanatoriu Yeong-hye se transformă atât fizic cât și psihic. În această parte ea realizează că nu este om și că trebuie să devină altceva refugiindu-se în pădure și așteptând să îi crească rădăcini (sună foarte logic, nu?!).

Cartea asta mă face să mă gândesc că oamenii din jurul nostru sunt atât de ciudați. La suprafață totul pare normal, iar în interior nu știi niciodată peste ce fel de monstru poți să dai. M-a șocat și scârbit partea a 2-a a cărții pentru că persoana aia abjectă care era cumnatul ei gândea cu alt cap și era practic obsedat (poate avea și probleme psihice) din moment ce nu a văzut că femeia nu mai e pe treaba ei.

Cartea nu o recomand sub nicio formă minorilor și sinceră să fiu nu știu dacă este o carte pe care aș recomanda-o în mod normal. Dar consider că este o lectură ce nu trebuie dată la o parte dacă ai pus deja mâna pe ea.

Finalul cărții este foarte ciudat, practic eu nu am înțeles unde vrea să mă ducă autoarea. A sau nu a?! Psihic cred că a, dar fizic ce s-a întâmplat?!

Mi-ar plăcea să aflu și părerea ta dacă ai citit romanul Vegetariana.

Eu am comandat cartea de pe libris.ro.

19 Comments


 1. Multumim pentru prezentare si recenzie 🙂

  Reply

 2. Nu am citit aceasta carte, pana acum nici nu am auzit de autoare, insa daca nu o recomanzi, nu cred ca m-as incumeta sa o citesc! In ultima perioada, am citit numai carti de dragoste, presarate cu mister, secrete, dar toate cu happy-end. Mie genul asta imi place foarte mult!

  Reply

  1. Am scris ca nu o recomand minorilor, insa da, in mod normal nu as recomanda-o, doar pentru cei curiosi. 🙂

   Reply

 3. Numai recenzia ta mi.a starnit niste sentimente ciudate, nu vreau sa.mi imaginez cum e sa citesti cartea asta. Personal, nu stiu daca e genul meu.

  Reply

 4. Hmm, ce carte ciudatica. Nu stiu daca as indrazni sa o citesc, desi parte interesanta in felul ei. Daca nu citeam la tine, nu stiu cum as fi dat de ea, poate intamplator prin librarie.

  Reply

 5. Am tot văzut cartea aceasta peste tot prin grupurile de lectură, dar nu eram hotărâtă dacă o vreau sau nu…. Încă mă gândesc.

  Reply

 6. nu am citit cartea dar am auzit despre ea, pare interesanta

  Reply

  1. Pe mine m-ai facut curioasa. Vreau sa vad ce anume a sau nu a.

   Reply

 7. Si mie mi se transforma pasajele din carti in imagini continue 😀 Pare interesanta cartea, candva am incercat sa devin vegetariana, insa organismul meu sensibil nu prea imi permite asta

  Reply

 8. ma bagasi in ceata rau de tot! e sau nu e, pana la urma??? totusi…mie-mi plac cartile ciudate, asa ca nu e exclus ca vreodata in viata sa-mi pice in mana!

  Reply

 9. interesante aceste titluri, chiar o sa tin seama si o sa le caut!

  Reply

 10. Ce zici tu aici aduce mult cu serialul Criminal Minds, unde majoritatea criminalilor, de orice fel, par persoane complet normale la suprafata insa in interiorul lor au fantezii deviante care abia asteapta sa iasa la iveala.

  Reply

 11. Sa nu zici ca in final a prins radacini si s-a transformat intr-un arbore. Oricum cartea e ciudata si de aceea ma atrage.

  Reply

 12. Eu cred ca uneori aceste probleme psihice pot aparea din urma altor probleme aparute pe parcurs. Poate ca ea era normala in prima faza. Chiar dacaa aceasta carte are aceste mici obsesii ale unora si pe alocuri poate ca este peste puterea mea de intelegere, consider ca este o carte interesanta si mi-as dori s-o citesc

  Reply

 13. N-am auzit,n-am citit… titlurile par interesante ,… m-as baga dar n-am timp :((

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *