Un apartament la Paris | Recenzie

un-apartament-la-paris-2

În anul 2010, un apartament din Paris a fost “redeschis”, după ce vreme de 70 de ani nimeni nu i-a mai trecut pragul, acesta devenind o “capsulă a timpului”. Un apartament somptuos, plin de opere care ar putea să rivalizeze până și cu un muzeu de artă!

apartment

Aceste lucruri au stat la baza romanului Un apartament la Paris de Michelle Gable, un roman care m-a transpus la sfârșitul secolului al XIX-lea în La Belle Epoque.

Personajul din zilele noastre, April Vogt, este expert în mobila europeană la casa de licitații Sotheby’s și trebuie să evalueze toate bunurile din apartamentul Marthei de Florian, o demimondenă a Parisului de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Printre comorile apartamentului, April descoperă un portret al Marthei, pictat de însuși Giovanni Boldini, o operă de artă care nu fusese cunoscută de ochii publicului până atunci.  În lumea reală, această operă a fost vândută în anul 2010 la un preț de 2.1 milioane de euro!!! Pe lângă minunatul tablou, April dă și peste jurnalul Marthei pe care se apucă să îl citească. Din acest jurnal află despre viața tumultoasă a acesteia, o viață petrecută numai printre personalități care au marcat La Belle Epoque: pictorul italian Giovanni Boldini, Singer Sargent, contele Robert de Montesquiou, Marcel Proust sau chiar Victor Hugo.

April încearcă să pună cap la cap viața Marthei, ajutată de Luc, un tânăr avocat parizian.

Firul acțiunii se împarte între cele două lumi și cele două povești sunt presărate cu multe lucruri neprevăzute până la final.

paris-apartment-of-madame-de-florian-time-capsule

239451-original1-lw4c0-680x1024-1

70-years-isolated-apartment-paris-marthe-de-florian-6

Recunosc că după ce am terminat de citit acest roman m-am apucat să caut picturile lui Boldini pe care le-am admirat ceva vreme… Am căutat până și imagini cu apartamentul, pe care le-am și pus în această postare. Cartea m-a ținut în suspans și am citit-o pe nerăsuflate. Îmi pare rău ca l-am terminat de citit și mi-ar plăcea să mai citesc ceva asemănător, ceva legat de acea perioadă frumoasă, perioada La Belle Epoque.
Dacă tu cunoști cărți asemănătoare, te rog să îmi spui și mie de ele 😀
Ai citit Un apartament la Paris? Dacă da, cum ți s-a părut?
Mulțumesc pentru vizită!

5 Comments


  1. Nu am citit cartea, insa am mai auzit de ea si pare foarte interesanta. Poate pe viitor o citesc si eu. 😀 Multumim pentru recenzie!

    Reply

  2. Nu stiu nimic despre aceasta carte dar totul suna ca din poveste si picturile din articol sunt superbe. Am sa caut si eu aceasta carte

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *