Rh negativ si sarcina

14345309193709

Nu facem medicină, nu sunt medic, dar vreau să îți vorbesc ție, femeie, viitoare mămică despre grupa sanguină și mai ales despre Rh. Tu știi ce Rh ai?

Ce este grupa sanguină?

Termenul de grupă sanguină este folosit pentru a caracteriza sângele unui individ în funcție de prezența sau absența unui antigen pe suprafața eritrocitelor acestuia. În practica medicală curentă prezintă importanță sistemele AB0 și Rh-ul.

Astfel, există 4 grupe principale în sistemul AB0: 0, A, B si AB.

Ce este sistemul Rh?

Sistemul Rh clasifică sângele uman după prezența sau absența unor proteine specifice pe suprafața hematiilor (globulelor roșii). Determinarea statutului Rh ține cont de cea mai frecventă dintre acestea: factorul D sau antigenul D. Cei ce au hematii cu antigen D pe membrana au Rh+ (pozitiv), iar ceilalți au Rh- (negativ).

La nivel global, 84% din populația Terrei are Rh pozitiv, iar restul de 16% are Rh negativ. (sursa)

Eu sunt o mămică cu Rh negativ. Am o fetiță minunată, sănătoasă, pe care o ador!

Știți ca înainte de căsătorie ambii soți trebuie să facă niște analize, pe care în ziua de astăzi majoritatea le plătesc (și prost fac) pentru aflarea Rh-ului. Acum și dacă nu sunteți compatibili, asta nu înseamnă că nu ar trebui să vă mai luați, ci doar că veți avea în vedere acest lucru în momentul în care vă hotărâți să faceți un copil.

Compatibilitatea Rh-ului

Dacă tu ai Rh+ și soțul tot Rh+, atunci nu ai de ce să îți faci probleme, bebe va avea și el un Rh+.

Dacă tu ai Rh- și soțul tot Rh-, nu ai de ce să îți faci probleme, deoarece bebe va avea cu siguranță Rh-.

Dacă tu ai Rh+ și soțul Rh- iar nu trebuie să îți faci griji.

Problema apare doar atunci când mama prezintă Rh- și tatăl Rh+.

Cu alte cuvinte, dacă mama are Rh negativ și tatăl Rh pozitiv, probabilitatea ca bebe să aibă Rh+ este de 50%… deci există șanse de 50% ca mama să dezvolte anticorpi împotriva propriului copil. Gravitatea acestei incompatibilități dintre mamă și prunc depinde de numărul de anticorpi produși de organismul acesteia. Dacă ești la prima sarcină (adică dacă nu ai avut niciun avort), atunci nu ai de ce să te îngrijorezi, pentru că la prima naştere organismul produce lent şi în cantitate mică anticorpi. Problema apare după naștere, deoarece mama continuă să producă anticorpi tot restul vieții, iar la nașterile următoare răspunsul anticorpilor se va declanșa rapid. De aceea este necesară vaccinarea. Imediat după naştere se determină Rh-ul fătului. Dacă este pozitiv, atunci în maxim 72 ore după naştere mamei i se injectează un vaccin (imunoglobulină anti Rh), care va preveni dezvoltarea Rh conflictului în următoarea sarcină.

Problemele care pot apărea la bebeluși sunt nenumărate și printre ele se numără retardul psihic, riscul de anemie și chiar decesul! Decesul poate surveni chiar și intrauterin dacă afectarea este foarte mare.

Experiența mea

Eu am Rh negativ și am știut acest lucru. Medicul ginecolog mi-a explicat că dacă Rh-ul meu este diferit de cel al soțului, este posibil ca organismul meu să dezvolte anticorpi împotriva propriului făt. Totuși, faptul că eram la prima sarcină și nu avusesem niciun avort, șansele ca organismul meu să dezvolte anticorpi erau practic nule… Cu toate astea eu am făcut mereu analiza pentru determinarea prezenței anticorpilor în organism. Am fost norocoasă, conform spuselor ginecologului/medicului obstetrician că fetița mea mi-a luat atât grupa sanguină cât și Rh-ul negativ. Mi-a spus: “Ai fost o norocoasă, una din 4 sarcini este așa!”.

Eu nu am fost nevoită să fac nici vaccinul acela, Imunoglobulina anti-D, deoarece Eva a luat grupa și Rh-ul meu. La al 2lea copil nu ar trebui să am probleme tocmai din acest motiv, însă dacă vom hotărî să mai avem un bebe, îmi voi monitoriza sarcina ca și prima oară și voi face toate analizele necesare 🙂

De aceea este foarte important să afli ce Rh ai! Să discuți cu medicul și să te sfătuiască în această privință! Tu știi ce Rh ai?

24 Comments


 1. Mama mea are un astfel de Rh si a pierdut foarte multe sarcini din cauza asta. Dar acum medicina a avansat si exista solutii de contracarare asa ca pericolul e mai mic.

  Reply

 2. Ma bucur ca lucrurile au evoluat atat de mult si acum exista sanse si tratamente cam pentru orice.

  Reply

 3. Am nascut de 2 ori si nu am avut vreo problema! Doar prima data cand am ramas insarcinata, medicul ginecolog ne-a recomandat sa facem dozarea de anticorpi, deoarece eu am grupa 01 RH Pozitiv iar sotul meu BIII RH Pozitiv!
  Nu trebuie sa iti fie frica de RH-ul Negativ, doar trebuie sa ai mai multa grija de tine si de bebelul tau.

  Reply

  1. Pai daca aveti Rh pozitiv atat dvs cat si sotul, nu inteleg de ce a trebuit sa faceti dozarea de anticorpi 🙂
   Este ideala combinatia de Rh pozitiv la ambii parteneri 🙂

   Reply

 4. Mama are rh negativ si a pierdut f.multe sarcini pana sa ma nasc eu. Si eu m.am nascut cu destul de multe probleme.. Dar am luat rh.ul pozitiv al tatalui, din fericire

  Reply

 5. N-am idee ce Rh am, dar momentan nu avem in plan un copil. Apreciez mult ca ai explicat pe intelesul meu totul :*

  Reply

 6. Da draga mea, foarte utila postarea ta, cred ca multe mamici ar trebui sa se informeze despre asta 🙂

  Reply

 7. Acest articol este plin de informații utile, dar știi ce vreau eu să te întreb, dacă eu că mama am O1 pozitiv și tatăl are B3 negativ, cum se face că bebe are B3 pozitiv?

  Reply

 8. Nici eu nu am habar ce RH am, am nacut inainte cu mult timp sa se faca astfel de analize, obligatoriu. Pentru ca nu am avut probleme cu fetitele, cred ca la mine si la sot e pozitiv totul! 😀

  Reply

 9. Da, am pozitiv . Cred ca pe la 13-14 ani mi s-a pus pata ca vreau sa stiu ce grupa de sange am si am mers cu mamii special sa fac analiza asta de grupa de sange si tin minte de atunci a2 pozitiv.

  Reply

 10. Eu sunt de parere ca analizele de dinainte de nunta – prenuptialele – trebuie facute pe BUNE! Noi asa vom face!
  Chiar vreau sa aflu ce tip de RH avem , dar si grupa!
  Te pup!
  Util articolul!

  Reply

 11. Pentru ca sarcina mea nu putea sa fie fără griji, am aflat ca eu am RH neg si un Rh poz pentru soț! Si eu tot la prima sarcina si n-am avut nuci un avort ataca totul a decurs normal.
  Când sa-mi fac analiza in cele 72 ore am aflat nu o au si nici n-am găsit S-o cumpar. Am vb cu medicul meu si a zis ca daca rămân însărcinată a doua oară imi fac atunci ceva. Nu este nimic de îngrijorat

  Reply

 12. Un articol pe intelesul tuturor. Cand am fost insarcinata, am facut tot felul de analize si din fericire am rh _+ nu am avut probleme de nici un fel, dar daca mergi la timp, la medic, cu siguranta descoperi orice problema apare pe aceasta perioada.

  Reply

 13. Așa este!Medicul(adică eu) confirma!

  Reply

 14. Eu stiu, adica noi doi stim pentru ca am avut nevoie. E bine de stiut si e bine ca oamenii sa nu neglijeze acest aspect.

  Reply

 15. Da, am făcut toate analizele atunci când am rămas însărcinată, eu sunt norocoasa și am rh-ul pozitiv.

  Reply

 16. Eu am avut mari emotii legate de Rh. Ramasesem gravida si nu eram convinsa 100% ca am un Rh pozitiv. Desi, citisem pe parcurs ca doar un mic procent dintre femei il au negativ. Din fericire, nu au fost probleme. Sunt cu +. A iesit cu + totul :-).

  Reply

 17. Am citit cu placere postul tau e foarte interesant! Daca ma voi decide sa fac un copil am sa tin seama de sfaturile tale!
  te rog arunca un ochi pe magazinul meu online MissGrey.ro, sunt sigura ca vei gasi inspiratie pentru sarbatori!

  Reply

  1. Merci! Ma bucur ca ti-a fost de folos 🙂

   Reply

 18. Si eu am RH negativ ,sotul il are pozitiv si am 3 copii sanatosi ,nu am avut probleme la prima sarcina,si nici la a 2 dar am fost supravegheata ,la a 3 am avut un pic de probleme ca era sa pierd sarcina dar am scapat.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *