Magicianul de John Fowles | Recenzie de carte

Magicianul de John Fowles este o carte ciudată, un joc psihologic din bucăţi pe care nu reuşeşti să le pui cap la cap cum trebuie nici măcar la final. O carte în care tortura este mai mult psihică, iar esenţa este greu de “digerat”. Cartea este plină de pasaje “shakespeariene” şi pline de cuvinte hipnotizante, iar misterul este prezent până la final.

Acţiunea se petrece în Grecia, pe insula Phraxos, despre care am căutat ulterior şi am aflat că ea de fapt nu există şi că autorul cărţii a fost inspirat de insula Spetses.

Un tânăr profesor de engleză, Nicholas Urfe, părăseşte Anglia pentru un post la şcoala particulară de băieţi Lord Byron. În plimbările sale pe insulă, descoperă ţinutul Bourani care aparţine unui personaj foarte mistic, bătrânul Maurice Conchis. Din momentul întâlnirii cu acesta, Nicholas este fascinat de povestea bătrânului şi de tot misterul în care acesta este învăluit. În ţinutul Bourani se întâmplă tot felul de lucruri ciudate, scenarii fantastice, erotice şi mitologice… şi ajungi să îţi pui întrebarea “ce este real şi ce nu?!”.
Când crezi că ai aflat ce se întâmplă cu adevărat… îţi dai seama că nu este aşa deloc.. şi o iei de la capăt cu presupunerile şi misterul.

“Pe fir” intră şi alte personaje de sex feminin, la fel de ciudate ca şi bătrânul Conchis, mai ales că acestea au o legătură cu acesta.

Cartea trebuie citită cu o foarte mare atenţie, deoarece nu e bine să omiţi niciun amănunt, pentru că aceste amănunte te vor ajuta să rezolvi “puzzle-ul” final.
Este o carte pe care o voi mai reciti cu siguranţă, deoarece m-a lăsat cu un milion de întrebări fără răspuns şi la care mă gândesc şi acum.. Da, e genul acela de carte la care te gândeşti şi după câteva săptămâni la ea în condiţiile în care deja ai început să citeşti altceva! Cred că asta înseamnă cu adevărat o carte bună, să te “marcheze”, să te transpună atât de mult în lumea ei..

Spunea cineva, cândva, că începutul cărţii îl citeşti din plăcere, iar finalul pentru că trebuie!

Tu ai citit această carte de John Fowles? Cum ţi s-a părut?

Cartea o poţi comanda de pe Libris.

 

15 Comments


 1. Nu am citit cartea asa ca nu ma pot pronunta. De fapt, nu imi aduc aminte sa fi citit vreo carte scrisa de acest autor. O sa caut prin librarii sa vad daca ma inspira ceva.

  Reply

 2. Nu am citit aceasta carte, am atat de multe care asteapta sa fie citite incat nu mai am nevoie de tentatii noi.
  Daca e psihologica, spun pas deocamdata.

  Reply

 3. Din pacate pt mine nu l-am citit pe Fowles desi in facultate am studiat “Iubita locotententului francez”. Am mai multe carti de el in biblioteca, cu siguranta si pe asta, si cred ca in vara asta mai pun si mana pe citit. In orice caz, Fowles este un titan al literaturii secolului XX, si este jenant pt mine, ca profesoara de engleza, sa nu-l citesc nici macar acum…

  Reply

 4. Nu am citit-o si pe timp de vara nici nu cred ca as avea rabdare pentru ea. Vara prefer cartile mai usurele.

  Reply

 5. Din recenzia ta, cartea pare chiar pe gustul meu, sunt curioasa daca ai citit Lupul de Stepa, pentru ca se mi se pare ca seamana cel putin in privinta ideii principale.

  Reply

  1. Nu am citit, dar o sa o notez si pe aceasta! Multumesc pentru recomandare!

   Reply

 6. Foarte interesantă cartea. Interesantă este si acțiunea care se petrece pe acea insula imaginara …

  Reply

 7. Nu am citit cartea, dar în general colecțiile de top de la Polirom sunt foarte bune, din experiențele mele anterioare. Mulțumim pentru recomandare.

  Reply

 8. suna bine de tot! imi place genul asta de carte, care te face sa te intrebi ce si cum si-ti pune mintea la contributie.

  Reply

 9. Am citit cartea cred ca acum 20 de ani si mi-a placut. Cred ca-i cazul s-o mai recitesc si sa-mi reamintesc pasajele preferate.

  Reply

 10. Nu am citit cartea, dar multumim de recomandare si de prezentare!

  Reply

 11. N-am citit Magicianul, dar tocmai l-am pus pe lista aseara pentru ca in In Tempora personajele principale isi dauiresc cartea asta la prima intalnire si eram curioasa de ce 🙂

  Reply

 12. Magicianul era la moda candva, in tineretea mea :p Dar uite ca in ciuda acestui fapt eu una nu am citit cartea.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *