Jurnalul Annei Frank | Recenzie

anne frank

Nu numai că nu am scris niciodată, dar cred că mai târziu nici eu, nici altcineva nu va fi interesat de efuziunile unei şcolăriţe de treisprezece ani.”

Consemnările Annei în jurnal datează între 12 iunie 1942 şi 1 august 1944, când a avut loc debarcarea Aliaţilor în Normandia, moment în care victoria asupra Germaniei era iminentă.

Anne Frank este nevoită să se ascundă în timpul celui de-al doilea război mondial în Anexă (o parte din clădirea în care se afla firma tatălui său) împreună cu familia şi câţiva cunoscuţi pentru o perioadă de 2 ani.

La doar 13 ani Annei i se confesează lui Kitty prin cuvinte aşternute zilnic. Kitty este numele jurnalului pe care l-a primit cadou la ultima aniversare. Kitty ştie despre evenimentele petrecute în Anexă, despre temerile şi gândurile interioare ale Annei.
Însemnările acesteia par din ce în ce mai profunde…mi se pare că Anna s-a maturizat mult pe parcursul celor 2 ani.

anne frank house

Este o carte tristă, despre război şi suferinţă, însă vocea Annei este prezentă şi în ziua de astăzi ca o puternică declaraţie împotriva războiului.

În data de 4 august 1944 Anne şi cei şapte locuitori ai Anexei au fost arestaţi şi deportaţi în cele din urmă la Auschwitz.

Secretara tatălui Annei reuşeşte să ascundă jurnalul. În anul 1945 tatăl ei este eliberat de către trupele sovietice şi acesta intră în posesia jurnalului pe care îl şi publică în 1947.

anne-frank-house-1

Acest jurnal a fost tradus în peste 65 de limbi şi s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume.

Vreau să fiu utilă sau plăcută celor care trăiesc în preajma mea şi care totuşi nu mă cunosc, vreau să continui să trăiesc, chiar şi după ce am murit.”

Jurnalul Annei Frank este o carte pe care nu o poți uita așa ușor, mai ales că este scrisă de o adolescentă de doar 13 ani.

Ai citit această carte? Cum ți s-a părut?

anna frank

15 Comments


 1. Nu am citit-o, insa o stiu, am mai auzit de ea. Intr-adevar este o carte puternica, cu un impact major asupra cititorul. Eu sunt pasionata de acest subiect din istorie, de exterminarea evreilor in lagarele din Auschwitz si chiar am vazut cateva documentare in acest sens. As vrea sa citesc si cartea.

  Reply

 2. Nu am citit nici o carte tip jurnal, mai ales o poveste adevarata. De fapt daca stau sa ma gandesc bine nu am citit nici o carte bazata pe “viata reala”. Cred ca este interesanta, dar eu una nu sunt in stare sa citesc nimic legat de razboi si moarte.

  Reply

 3. De multe ori mi-am dorit sa-mi comand aceasta carte, nu stiam daca merita sa o citesc. Acum sunt hotarata, Multumita tie! O comand cat de repede pot.

  Reply

 4. Este o carte foarte laudata pe care o am si eu in lista mea de lecturi. Nu stiam ca este scrisa de o fetita de 13 ani. Imi pare rau ca atrebuit sa treaca prin terorile celui de-al doilea razboi mondial. In prezent am pus si eu ochii pentru o carte de la libris … in curand imi ajunge comanda

  Reply

 5. Nu am citit carte, dar iti spun sincer ca dupa ce am citit recenzia ta vreau sa o citesc. Nu prea imi place sa citesc carti triste, dar asta chiar ma tenteaza.

  Reply

 6. Am inteles totusi ca e sub semnul intrebarii aceasta carte, cum ca n-ar fi chiar jurnalul corect si complet.

  Reply

 7. As vrea sa citesc aceasta carte, au trecut 72 de ani de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si nu ar trebui sa uitam niciodata ororile pe care le-a provocat acesta.

  Reply

 8. Nu am citit-o, dar am pus-o pe wishlist. Iti recomand 20 de ani în Siberia, povestea unei mame deportate. E cartea mea de suflet!

  Reply

 9. Infiorator subiect… ca tot ce tine de razboi. Rayboaiele pentru oamenii de rand au reprezentat adevarate drame. Iar cand anumite lucruri sunt descrise de un copil, acestea devin si mai cutremuratoare deoarece un copil va spune exact ce va simti, cum a vazut el lucrurile. Nu stiam de aceasta carte. Mie in general imi plac cartile de tip jurnal sau cele autobiografice.

  Reply

 10. am auzit de ea, dar n-am citit-o. chiar saptamana trecuta am vazut un film, pianistul, care m-a facut efectiv sa plang, mi s-a zburlit pielea pe mine in ceea ce priveste razboiul… ma deprima subiectele astea. si Baiatul cu pijamale in dungi sa citesti. sau sa vezi filmul

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *