Iubita mea, Sputnik – Haruki Murakami | Recenzie de carte

Processed with VSCO with hb1 preset

Este a doua carte pe care o citesc de la Haruki Murakami. M-a atras titlul și eram convinsă că are o semnificație aparte. Și da, are legătură (metaforic vorbind) cu satelitul Sputnik…

Este o poveste de dragoste modernă, de fapt este vorba de mai multe povești de dragoste împărtășite sau nu. El o iubește pe Ea, Ea îl vede ca pe un prieten și tot Ea este îndrăgostită de o altă Ea.

Romanul o are în prim plan pe Sumire, o tânără nonconformistă de 22 de ani care își dorește să devină scriitoare. Până la această vârstă nu a cunoscut iubirea, însă la un banchet se îndrăgostește pentru prima oară în viața ei. Se îndrăgostește rău… și nu contează că Miu este cu 17 ani mai mare ca ea și mai are și același sex!

K, naratorul, este prietenul ei cel mai bun și o iubește în secret. Sumire i se confesează până la cele mai adânci secrete.

Sumire ajunge să lucreze împreună cu Miu în afacerile acesteia (importul de vin) și astfel călătoresc împreună prin Europa. Iși petrec concediul împreună, pe o insulă mică din Grecia, unde Sumire își declară iubirea către Miu, iar apoi dispare pur și simplu ca ”fumul în aer”.

K apare “pe fir” în Grecia, unde încearcă să deslușească misterul dispariției lui Sumire. Doar el va ști si va înțelege ce s-a întâmplat în realitate cu aceasta și nu va împărtăși nimănui acest lucru.

Finalul cărții este la fel de ciudat ca și titlul!

Am citit-o super repede, într-o zi, pentru că nu am putut să o las din mână. Stilul lui Murakami te captivează pur și simplu, astfel că vrei să citești pagină dupa pagină…și uite așa ajungi să termini o carte foarte repede.

Sunt curioasă dacă tu ai citit-o și vreau să știu tu cum ai interpretat finalul cărții. Dacă nu ai citit-o, ți-o recomand și o poți comanda de AICI.

23 Comments


 1. Prietena mea a citit cartea asta si mi-a recomandat-o,dar inca nu am ajuns sa o citesc.

  Reply

  1. Este foarte misto!!! Sa o citesti!

   Reply

 2. wow, foarte faina cartea. nu prea imi plac povestile de dragoste siropoase, cele idealizate si fardate la maxim pentru a fi perfecte, cartea asta ar fi pe gustul meu, o sa o caut, multumesc pentru recenzie

  Reply

  1. Chiar ti-o recomand! Nu are nimic siropos in ea. Este super faina!! Sper sa imi scrii dupa ce o citesti si sa imi spui cum ti s-a parut.

   Reply

 3. Nu am citit-o dar m-ai facut foarte curioasa, vreau sa aflu neaparat finalul.

  Reply

 4. Nu am citit nimic de Haruki Murakami. Am auzit de el dar nu am facut ”cunostinta” inca. Pare interesanta cartea asa ca mi-o trec pe lista si eu.

  Reply

 5. Nu am citit aceasta carte. Nu stiu ce sa zic, daca as citi-o sau nu.
  Am citit carti scrise de japonezi si nu ma atrag prea mult. Nu am atata rabdare. Ritmul povestilor lor e altul, e mai lent, ai impresia ca merg in reluare cum s-ar spune.
  Am, insa, o prietena care citeste pe nerasuflate carti de acest gen asa ca ii voi recomanda propunerea ta…daca nu a citit deja.

  Reply

  1. Stilul lui Murakami este unul foarte actual si misto..nicidecum in “reluare”! Iti recomand sa il citesti si apoi sa imi scrii…pentru ca sunt convinsa ca parerea asta preconceputa va disparea!

   Reply

  1. Well, ca sa afli, ar trebui sa citesti cartea. Nu dau mai multe detalii. 😀

   Reply

 6. Cred ca m-ar atrage cartea. Este mult pana intri in miezul problemei si actiunea sa fie cu momente imprevizibile. Cartile pe al caror final il intuiesc eu de la inceput, astea nu ma atrag, indiferent ce gen de carte este.

  Reply

 7. Am auzit de aceasta carte si o am si eu in wishlist de ceva vreme. O voi comanda curand 🙂

  Reply

 8. Nu am citit cartea, dar parca as fi tentata sa o citesc, pare destul de interesanta.

  Reply

 9. Waaw ce poveste. Suna interesanta acea iubire dintre ea si ea … imi doresc s-o citesc si eu

  Reply

 10. am incercat sa citesc Padurea Norvegiana… n-am reusit. l-am catalogat a nu-mi fi pe plac :)))

  Reply

  1. Pai asa e cu Murakami…ori iti place, ori nu-ti place.
   Nu exista cale de mijloc! :)))

   Reply

  1. Murakami…fie iti place, fie nu iti place… Nu exista cale de mijloc cu el. 😀
   Sunt curioasa sa vad daca iti va placea!

   Reply

 11. N-am citit cartea, dar am cumparat-o la un loc cu altele de acelasi autor si le-am pus pe noptiera asteptand sa le vina randul.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *