Gena Egoista – Richard Dawkins | Recenzie de carte

Despre această carte am aflat de la unul dintre booktuberii mei preferaţi şi anume Daniel. Imediat ce am văzut recenzia lui, am notat cartea în agendă urmând ca la ceva timp după să o şi comand.

Este o carte destul de controversată, o carte ce l-a consacrat pe Richard Dawkins şi cred că este şi cea mai importantă lucrare a sa.

După cum probabil ți-ai dat seama, Gena Egoistă este o carte de non-ficțiune, plină de informații utile.

Gena Egoistă promovează evoluţia speciei centrată pe genă, unde a introdus şi termenul de “memă”.
Aflăm că mema este o informație ce se propagă de una singură de la creier la creier.
Exact așa cum genele se propagă în fondul genetic sărind dintr-un corp în altul la bordul spermatozoizilor și al ovulelor, tot astfel memele se propagă în fondul memetic sărind de la un creier la altul printr-un proces ce poate fi numit, în sens larg, imitație.
Exemple de meme pot fi: melodii, idei, ghicitori, tehnici de olărit sau de construcție. De exemplu dacă un savant aude sau citește despre o idee bună, o transmite colegilor și studenților săi.

Susține că ADN-ul este o piesă hardware autoreplicant. Dacă memele din creier sunt analoage cu genele, atunci ele trebuie să fie niște structuri cerebrale autoreplicante, modele reale de cablaj neuronal care se reconstituie în creier după creier.

Pe scurt este o carte de tip „bagaj de informații”, iar după ce o vei citi îmi vei da dreptate.

Nu o recomand oricui, o recomand doar celor care sunt pasionați cât de cât de acest domeniu, pentru că am mai recomandat-o unei persoane și nu a reușit să o citească nici până în ziua de azi… 🙂

Cartea o poți comanda de la libris.

Sunt curioasă dacă ți-am stârnit interesul cu această carte, iar dacă ai citit-o sunt curioasă de impresia pe care ți-a lăsat-o.

Mulțumesc pentru vizită! O zi frumoasă!

 

15 Comments


 1. Hmmm…. gena umana e in continuare un mister total. Evolutie, transformari…. oricat ar incerca cercetatorii sa afle totul despre ea, nu vor reusi decat partial. Cartea pare foarte interesanta, dar nu se adreseaza publicului larg. Pe mine insa ma intereseaza tinand cont ca si eu sunt certata cu ADN-ul…. ca sa nu spun ca gena mi-a jucat o farsa inca de la nastere. Memele astea ma duc cu gandul la gif-urile de pe Facebook… oarecum creierul nostru tot cam asa functioneaza. 😀

  Reply

 2. MDA.. nu stiu sigur daca e tocmai genul meu si daca ma prinde subiectul dar merita incercat. Ultima carte am citit-o in vreo 3 luni :))

  Reply

  1. Da, am precizat ca nu este pentru toata lumea. 😀

   Reply

 3. Ai reușit să mă surprinzi pentru că nu am citit această carte, deși subiectul mă interesează. O trec pe lista de lectură pentru toamnă. Mulțumesc!

  Reply

 4. Pare interesant subiectul si dstul de captivant. Insa,asa cum ai spus si tu, trebuie sa ti se potriveasac si sa iti doresti sa aduni aceste informatii. Eu chiar as citi-o!

  Reply

 5. Pe vremuri ma pasiona genetica, adica la scoala, acum nu stiu daca as mai avea rabdare sa citesc despre asta. Desi cred ca m-ar lua iar pasiunea daca mi-ar pica in mana cartea.

  Reply

 6. Eu sunt fan istorie deocamdată, dar nu e sigur că uneori nu as dori sa incerc si altceva.

  Reply

 7. Hm, foarte interesanta cartea! Am mai citit si in alta parte despre meme insa m-ar interesa subiectul din perspectiva asta asa ca notez si eu cartea ca s-o comand. Merci de recomandare!

  Reply

 8. Hmm … nu am citit-o, insa mi-ai starnit interesul. Intotdeauna mi-au placut cartile care studiaza psihicul uman. O voi adauga pe lista cartilor pe care trebuie sa le citesc, saraca devine tot mai mare :)).

  Reply

  1. Nu prea are legatura cu psihicul uman… 🙂

   Reply

 9. Da, cartile de acest gen, de popularizare a stiintei, de speculatii care ar putea sa se dovedeasca intr-o zi reale, ma intereseaza. De exemplu, desi aparuta mai demult, Taofizica lui Fritjof Capra este la fel de bulversanta si de uluitoare.

  Reply

 10. Mmmm … da! Nu stiu daca este tocmai genul meu! Probabil ca este putin prea sofisticata pentru mine sau sunt eu putin cam ravasita in acetse momente

  Reply

 11. Mi s-a parut interesanta de cand am citit pe ea “o capodopera a literaturii stiintifice”. Mie-mi place stiinta mai ales daca are si aplicatii practice, asa ca m-ar interesa.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *